ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!!!

237.jpgΠΙΤΑ5.jpg
  1. ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ (ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ)
Υλικά
Χόρτα άγρια ( ξινολάπατα, μαριολούθρες, καυκαλίθρες κλπ. )
Σέσκουλες, Πράσο, Σπανάκι, Κρεμμυδάκια, Φέτα, Ελαιόλαδο και φύλλα χωριάτικα (12-14 φύλλα )
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη, θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1 κούπα περίπου ανάλογα με την γέμιση και το ταψί). Ανακατεύουμε την γέμιση και λαδώνουμε το ταψί. Στρώνουμε 2 φύλλα από κάτω και εναλλάξ γέμιση και φύλλο. Τέλος 2 φύλλα από πάνω. Ψήνουμε μία ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο.
  1. ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά
ΠΙΤΑ4.jpg2 λίτρα γάλα φρέσκο, 2-3 αυγά, αλεύρι, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, βούτυρο ( παλαιότερα χρησιμοποιούνταν χοιρινό λίπος ), κανέλα, 4 φύλλα χωριάτικα
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα (κουρκούτι). Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα. Απλώνουμε την γέμιση και τελειώνοντας γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα (δημιουργούμε «κόθρο»). Ψήνουμε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Περιχύνουμε με ζάχαρη και κανέλα.
  1. ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ
Υλικά
Χόρτα άγρια ( ξινολάπατα, μαριολούθρες, καυκαλίθρες κλπ. )
Σέσκουλες, Πράσο, Σπανάκι, Κρεμμυδάκια, τυρί Φέτα, Ελαιόλαδο, βούτυρο ή χοιρινό λίπος και καλαμποκάλευρο.
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη, θρυμματίζουμε τη φέτα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο (1 κούπα περίπου ανάλογα με την γέμιση και το ταψί). Ανακατεύουμε την γέμιση και λαδώνουμε το ταψί. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το καλαμποκάλευρο με νερό φτιάχνοντας έτσι κουρκωτό (κουρκούτι), το οποίο στρώνουμε στο ταψί.
Ακολούθως απλώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε κοσκινίζοντας από πάνω το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο ραντίζοντας το με λάδι και νεράκι ώστε να βραχεί καλά.
Ψήνουμε μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου σε προθερμασμένο φούρνο.
Προσεχώς όλες οι πίτες!!!

Post a Comment

Προσθέστε το σχόλιό σας!
Τα σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη